Må jeg bære i sjal? Er det det beste bæretøyet?

 Nei, absolutt ikke.

Jeg har flere ganger hørt eller lest noen si:
«Jeg måtte bare innse at sjal ikke var noe for meg, så vi bruker bare sele...»

Men er dette noe nederlag da?
Det syns ikke jeg!

Du bærer barnet ditt, gir den støtten, tryggheten og nærheten som baby trenger.
Det er ikke så nøye om det er sjal elle sele.

 

Men det er ikke helt likegyldig hvilket bæretøy man velger eller hvordan man bruker det. 

Det fins bæreseler som ikke er helt ideell for barnets naturlige kroppsposisjon, og disse vil man gjerne prøve å unngå.
Man kan også bruke sjal på måter som heller ikke er ideell for barnets kroppsfunksjon.
Stort sett så vil en baby gi beskjed hvis noe er vondt eller ubehagelig.

De selene man vil prøve å unngå, hvis mulig, er gjerne de som er veldig stive. Dette er fordi det ikke lar barnet få en naturlig posisjon på kroppen sin, da blir de "presset" inn en viss posisjon, som ikke er helt ideelt. 
Man vil også gjerne prøve å unngå bæreselene som er veldig smal mellom beina til barnet. Selen skal helst gå fra barnets knehase til knehase. Dette er for å gi optimal komfort til barnet og støtte barnets naturlige ergonomiske posisjon. 
Du har kanskje sett bæreseler som er 5-10 cm bred mellom barnets bein? Slik at barnet bare henger etter skrittet? For å si det enkelt, jeg kunne ikke tenke meg å bli båret på den måten - au!! 

Ergonomisk posisjon for baby i bæretøy - bæresele

Bildene er lånt fra International Hip Dysplasia Institute. 

For barnets del, så er det i hovedsak disse tingene du vil ha i bakhodet. 
Man kan selvfølgelig oppleve at en baby eller barn ikke trives i et spesifikt type bæretøy, men så lenge de sitter på en trygg, ergonomisk og komfortabel måte, så er dette unntaket. Så jeg ville ikke tenkt så mye på det i første omgang. 
Hvis du opplever at barnet er misfornøyd i bæretøyet, og du bruker en type bæretøy som er trygg og ergonomisk, så er det stort sett noe annet som ligger bak. Det hender, men det er sjeldent selve bæretøyet som er problemet. 
Dette vil vi skrive et annet blogginnlegg om, så følg med på bloggen :-) 

Her kan du se vårt utvalg av bæreseler. Vi har bæreseler som kan brukes fra nyfødt og opp til skolelader. 
Alle våre bæreseler bidrar til at barnet skal sitte i en ergonomisk posisjon. Man må gjerne hjelpe barnet litt på vei, for å få helt optimal sittestilling. Vi veileder deg gjerne til hvordan du skal gjøre dette.

Som på mange andre områder, kan det være en god idé å søke informasjon. Så lenge man har kunnskapen, så gjør man bevisste valg.  Det er ikke noe rett eller galt om hvilket bæretøy du velger eller hvordan du bruker det, så lenge valget ditt er bevisst.
Jeg vil anbefale deg å ikke hoppe på det første bæretøyet, hvor noen sier "Dette bæretøyet passet oss perfekt." Ok, så bra! Men det er ikke sikkert det passer like bra til andre. Man har forskjellige kropper, behov og ønsker. 
Her kommer vi også tilbake til dette med "må man bære i sjal?" Nei. Og nei, du må heller ikke bære i den spesifikke selen fordi venninnen sier den er perfekt for dem. 
Så når jeg sier "søk informasjon," mener jeg at du bør høre på forskjellige erfaringer og meninger. Lese om bæretøyet du er interessert i, og prøv om mulig! 
Kontakt oss gjerne hvis du er usikker på hvilket bæretøy du skal velge, så hjelper vi deg gjerne. 

Men kanskje du liker komforten et bæresjal gir, men du vil ha noe som er like enkelt som en bæresele? Da kan meh dai være tingen! Sjekk vårt utvalg her. Et alternativ kan også være meh dai, med klips i livet. Se mer om det her.

Jeg blir så glad hver gang jeg ser noen bærer barnet sitt, eller hver gang noen tar kontakt med oss for informasjon om å bære barn. Vi hjelper gjerne! 

Så hvis du «bare» bærer i sele – FANTASTISK! Du bærer barnet ditt, noe så fantastisk ❤️