Bekledning

 Hva man skal kle på barnet ved bæring avhenger av årstid. Det kan være lurt å gå utenfor døren å kjenne på været, og ikke bare se ut vinduet.

Som utgangspunkt kan det være greit å tenke at du tar på barnet det samme som du kler på deg selv. Her vil det også være en del individuelle forskjeller om barnet er varmt av seg eller fryser lett, man kjenner sitt barn best. 
Det er også viktig å huske på at du som bærer vil være i aktivitet mens dere bærer, mens barnet sitter mer passivt. 
Det kan anbefales å dele ytterplagg med barnet når de er små, gjerne det første leveåret. Da tenker man gjerne på bærejakke, bærekåpe eller lignende. Bæreomslag er også er godt alternativ. Du kan se vårt utvalg av bekledning til bæring her.


Sjekk barnets nakke jevnlig for å sjekke at hen ikke er for varm/kald.

 

Så når vi har gått gjennom noen grunnleggende ting å tenke på, kan vi ta for oss årstidene. 

 

Sommer
Kle på barnet omtrent det samme som deg, men husk å beskytt barnet godt mot solen. Solkrem, solhatt, solbriller og paraply er supert for å beskytte mot sol, men vær gjerne i skyggen om du kan. Er det varmt ute kan det blir svett og klamt hvis man har hud-mot-hud, så tynne bomullsklær eller kluter vil være ideelt for å hindre at det blir klamt. Bruk fornuft og ta barnet ut av bæretøyet hvis du eller barnet gir tegn på at det blir ubehagelig varmt. 
Velg gjerne tynne og luftige bæretøy. Ved bruk av vevd sjal kan det være lurt å unngå å knyte med flere lag. 
Husk å gi deg selv og barnet mye væske ved bæring i varmen. 

Vinter
Jeg sier det igjen, kle på barnet det du vil kle på deg selv. Flere lag med ull, eventuelt bambus, er fantastisk for å holde varmen på kalde vinterdager. Har du en bærejakke eller bæregenser vil du og barnet kunne "dele" på varmen, og det er lettere for deg å kontrolle barnets temperatur. Syns du det er for varmt eller kaldt, er det stor sannsynlighet for at barnet syns det samme. 
Er barnet større og gjerne vil gå litt selv, vil det være ideelt med egne ytterklær til dere begge. Kan i noen tilfeller kreve litt øving for på ta på bæretøyet utenpå tykke vinterdresser, så her må man bare prøve seg fram.
En god lue, gjerne med hals og vindstoppere på ørene vil være supert for barnet. Har barnet armene på utsiden, gjelder gjerne eldre barn, vil det være lurt med gode votter som sitter godt. 

 

Høst/vår
Høst og vår kan også være både vinter og sommer, så jeg anbefaler å sjekke gradestokken og gjerne ta en tur utenfor å kjenne på været før man kler på seg. 
Som nevnt tidligere, kle på barnet omtrent det samme som du vil kle på deg selv. Er det en varm og solrik vårdag kan det være nok med et eller to lag med bomull og en solhatt med øreklaffer. På de minste barna vil ull være fint selvom det er noe varmt ute. 
Er det en kald og sur høstdag vil det være fint med flere lag med ull, eventuelt en bæregenser som dekker dere begge og kanskje en bære regnjakke. Lue med hals, også kalt balaklava, vil være supert for høstdager og kommende vinter. 
Husk også at barnets føtter henger utenfor bæretøyet, så gode ullsokker og regnsokker vil være gode å ha. 
Hvis det regner og blåser, vil en vann- og vindtett bærejakke være supert. For å beskytte barnets hode mot regn kan man gjerne bruke en sydvest utenpå luen.  En paraply kan i noen tilfeller være supert for å beskytte deg og baby mot regn. 

 

Vi tar en kort oppsummering:
Ha alltid i bakhodet at du skal kle barnet slik du vil kle deg selv. Sjekk jevnlig barnets nakke om hen er varm eller kald. Er barnet eldre, kan dere gjerne snakke sammen, så da er det bare å spørre barnet. 
Husk drikke til deg selv og barnet. 
Ta naturlige pauser når det er varmt ute, for å kjøle dere ned litt. 
Og ikke bare se ut vinduet og vurder bekledning ut i fra det, åpne et vindu eller gå utenfor å kjenn etter før dere kler på dere. 

 

Jeg håper du har fått noen tips for bekledning nå. Er det noe mer du lurer på, ikke nøl med å ta kontakt med oss :-)

 

God bæring!