Hvilket bæretøy skal jeg velge?

Når du skal kjøpe et bæretøy, er det viktigste du tenker på at det passer deg og ditt barn. Du må tenke på at det skal gi støtte og være ergonomisk for deg og barnet.
Jeg liker veldig godt denne sammenligningen: «Å finne det rette bæretøyet, er som å finne den rette buksen». Forskjellig bæretøy passer til forskjellig kroppsfasong, og akkurat som å finne den perfekte buksen, kan det ta tid å finne det perfekte bæretøyet. Har man mulighet, kan det være lurt å prøve forskjellige bæretøy for man kjøper. Kanskje man kjenner noen som har bæretøy man kan prøve eller kanskje det er bærebibliotek i nærheten av deg?
Bor du i Bergen og omegn er du velkommen til å ta kontakt med meg hos Opp og nær, så kan vi avtale at du får prøvd noe av bæretøyet jeg tilbyr.
Har du derimot ikke mulighet til å prøve bæretøy, kan det være lurt å lese, søke informasjon og snakke med andre som bærer før man kjøper. Men, ha i bakhodet at det bæretøyet som venninnen din anbefaler, kanskje ikke er det beste for deg.

Så, nå som jeg sikkert har forvirret deg enda mer, skal jeg komme med noen veiledende tips på veien. Her kommer jeg til å gå enkelt gjennom de mest vanlige bæretøyene som blir brukt i Norge.

Til nyfødte er elastisk sjal helt supert. Det er mykt, komfortabelt og finnes i mange lekre design. Det finnes både en-veis og to-veis stretch, det vil si at sjalet kan strekkes en eller to veier. To-veis stetchy sjal kan forhåndknytes og baby kan puttes rett oppi. I et en-veis stretchy sjal forhåndknytes også sjalet, men man må mest sannsynlig etter justere litt etter du har puttet baby i sjalet. 

Vevd sjal og ringslynger kan brukes fra nyfødt til voksen. Ja, faktisk helt til voksen. Men dette avhenger av sjalet.
Noen sjal passer best til de minste barna, men noen er bedre til større barn. Og noen sjal kan brukes hele bærepeioden. Som du forstår er verden med bæresjal ganske stor, så her må man prøve seg fram for å finne ut hva man liker.

Det finnes noen bæreseler som kan brukes helt fra nyfødt, og noen man først kan ta i bruk når baby er noen måneder gammel. Man får også bæreseler som kan brukes opp til skolealder. Det er liten sjans for å finne en bæresele som kan brukes hele bæreperioden, man må mest sannsynlig bytte til en større på et tidspunkt. Bæreseler er veldig enkel i bruk og er rask å ta av og på.

Meh dai er ganske lik som bæresele med tanke på størrelse. Det finnes noen som kan brukes fra nyfødt og noen til større barn. Meh dai er fantastisk for de som vil ha noe enkelt, men fremdeles vil ha noe mykt som vevd sjal.

For ryggbæring av barn 6 mnd og oppover er onbuhimo et godt alternativ. Barnet må kunne sitte stødig, da onbuhimo er ganske åpen på sidene.

Jeg syns det er vitkig at man ikke kjøper bæretøy basert på det «alle» andre kjøper. Når det gjelder ditt barn og din egen trygghet og komfort, er det ikke sikkert det mest kjente merket er det beste alternativer. Det kan være det, men det kan også være det ikke er det.
Jeg ønsker at flest mulig skal få oppleve hvor fantastisk bæring kan være, og da er det viktig at man bruker et bæretøy man er trygg og komfortabel med.

Er du usikker på hvilket bæretøy som passer deres behov, ta gjerne kontakt med oss så kan vi sammen finne ut hva behovene deres er, og hvilket bæretøy som kan oppfylle deres ønsker.

 

God bæring! :-)